Preparant la tornada a l’escola

1 set., 2020

Preparant la tornada a l’escola

L’inici del curs escolar és un moment de l’any important. I enguany, encara més!

En un moment d’incertesa que ni els adults sabem què passarà, ens toca acompanyar els nostres fills i filles perquè es puguin preparar per aquest retorn (o inici) de la millor manera possible. I és que hi ha molts infants que porten sis mesos a casa.

El moment és ben complex. A menys d’un mes per començar el curs, hi ha moltes famílies que tenen clar que volen retornar a l’escola, però n’hi ha moltes altres que estan valorant què fer i potser la seva elecció serà quedar-se a casa més temps.

A més, la normalitat als carrers encara queda lluny, potser hi haurà períodes de quarantenes durant el curs, noves mesures a prendre i protocols a tenir en compte…

Quin panorama, podríem pensar!

Com ho hem de fer? Sincerament, no ho sé. És tan estrany tot plegat! Però jo, com a mare d’un nen de primària (7 anys) i un altre que comença l’escola per primer cop (3 anys), tinc clar que caldrà posar-hi potser més mirada que altres anys en aquest procés de deixar enrere l’estiu i reiniciar el curs escolar ja sigui a l’escola o seguint a casa.

Què vol dir posar més mirada? Per mi vol dir estar més atents a les necessitats que vagin sorgint (i les preguntes!) i acompanyar-les des de l’amor i el respecte. Amb confiança, honestedat i calma. De fet, intueixo que si fluïm amb el que es va donant en el procés de preparació, trobarem el punt que necessitem com a família.

L’estiu té uns temps molt més flexibles, moltes rutines es perden, els horaris canvien, les activitats són diferents, … i, ja sigui que els infants tornen a l’escola o que es reinicia el curs des de casa, caldrà tornar a un cert horari i recuperar rutines.

El que fem cada setembre, però aquest cop sumant la incertesa del moment!

Has pensat com ho faràs? Jo posaré en pràctica el que ja he anat fent els darrers anys i que avui vinc a compartir-te per si trobes que us pot ser útil també a vosaltres: un calendari de preparació escolar.

Dit en poques paraules, una mena de calendari d’advent en el que en comptes de preparar-nos pel Nadal ens preparem per l’escola. De fet, vaig inspirar-me en el calendari d’advent que fem a casa per posar en marxa aquest, perquè ja fa uns anys que el nostre advent no té xocolatines sinó que repartim totes les tasques de preparació de les festes en els 24 dies d’advent.

I aquest funciona d’una forma molt semblant. Aquest cop serà el quart any que el posem en pràctica i com que tinc comprovat que ens funciona molt i molt bé, l’adaptaré a la situació especial que estem vivint ara i intueixo que així ens serà més fàcil preparar-nos.

Perquè un calendari? Doncs perquè és una manera tangible que els infants poden usar per tenir una noció del temps en paràmetres físics i quantificables. Els rellotges de sorra, els calendaris, o altres aproximacions d’aquest estil els ajuden molt a poder fer-se una idea del pas del temps més tangible i no tan abstracta.

En realitat, com et deia, el que nosaltres fem servir és un calendari tipus el calendari d’advent, en el que veus fàcilment tots els dies que queden. I ho fem amb sobres penjats d’una corda amb pinces, com les d’estendre la roba, i cada dia obrim i traiem el sobre corresponent.

Així podem veure fàcilment els dies que queden, i amb aquesta versió casolana aconseguim poder posar tants dies de preparació com vulguem i a més, els infants poden participar en l’elaboració!

Per exemple, nosaltres enguany farem el calendari iniciant-lo el diumenge 30 d’agost i fins al dilluns 14 de setembre. A mi m’agrada fer-lo durar un parell de setmanes, i tampoc ens cal més preparació que aquesta, però cada família ho pot fer tan curt o llarg com necessiti!

Què hi ha dins de cada sobre?

Aquí… imaginació al poder! Jo ho plantejo com una activitat a fer cada dia, aleshores dins el sobre hi ha un escrit explicant l’activitat i si calen materials addicionals indico a on els poden trobar. A vegades també plantejo la cerca de materials com un joc, creant un joc de pistes per trobar-lo, o jocs per descobrir el codi d’un cadenat que no deixa obrir la bossa on estan… Com et deia al principi: imaginació al poder!

A mi m’agrada barrejar activitats per tancar l’etapa de vacances d’estiu amb activitats per preparar el nou curs. I la idea general de tot el calendari és que els infants participin de la preparació de tot plegat i de totes les activitats, així que caldrà adaptar-ho a l’edat que tinguin.

Aquí et comparteixo les idees que fem servir nosaltres per si et poden servir d’inspiració:

Idees per dir adéu a l’estiu:

 • Fem un dibuix o una manualitat del nostre estiu
 • Fem un mural amb fotos de les vacances
 • Llegim el conte preferit/descobert aquest estiu
 • Fem una festa per celebrar el final d’estiu
 • Fem alguna cosa que no podrem fer fàcilment quan comenci l’escola: com quedar-nos desperts fins tard mirant les estrelles, per exemple, o anar al vespre a la platja, jugar a jocs de taula després de sopar…
 • Cuinem una recepta junts: una recepta d’estiu que no haguem provat mai, o bé la que ens hagi agradat més de l’estiu.
 • Deixem que els infants triïn per un dia què farem per dinar i sopar i ho preparem junts o anem a menjar fora si és el cas.
 • Escrivim una carta a les persones que estimem amb una foto de l’estiu, un dibuix, etc…
 • Guardem les joguines / inflables o altres coses que hem usat durant l’estiu i que ja no necessitarem.

Idees per preparar el retorn a l’escola:

 • Preparem la motxilla que portarem a l’escola i si no en tenim, l’anem a comprar.
 • Preparem la roba que necessitarem: si cal bata, sabatilles, muda de recanvi, etc.
 • Fem una trobada amb els amics de la classe.
 • Preparem carmanyoles / cantimplora si ens cal portar esmorzar, dinar o berenar a l’escola: repassem quines farem servir i mirem si ens cal anar a comprar-ne de noves.
 • Provem noves receptes d’esmorzars – dinars – berenars pel curs.
 • Preparem la roba que voldrem portar posada el primer dia.
 • Fem un mural amb l’horari que seguirem quan comenci l’escola: a quina hora ens llevarem, quina rutina farem al matí i al vespre, …
 • Fem un dibuix de la nostra escola i dels amics.
 • Segons l’edat dels infants, podem valorar que puguin preparar-se el seu propi despertador.

Altres idees:

 • Enguany no sabem si caldrà fer nous confinaments i quarantenes. Potser podem preparar una caixa amb coses gracioses que pensem que ens agradarà trobar en cas que això passi i guardar-la fins que arribi el moment! També pot ser una caixa que obrirem al començar el proper estiu si hem pogut seguir el curs amb certa normalitat.
 • Si hi ha previst per part de l’escola de fer alguna trobada o reunió abans que comenci el curs on els infants puguin assistir, també ho podem posar al calendari.
 • Si és el primer cop que anirà a l’escola o bé és una escola nova, podem posar un dia per anar-hi i descobrir el camí que farem cada dia. Podem fer un mapa de la ruta a seguir, i convertir-ho en un joc, per exemple!

I què passa si tenim decidit seguir el curs a casa?

Es pot fer igualment, però haurem d’adaptar algunes idees. Per exemple:

 • Potser no necessitarem motxilla, però podem preparar un calaix, armari o similar on desarem totes les coses que es van fent durant el curs.
 • Podem preparar la roba també: a casa seguirem necessitant sabatilles, potser bata o impermeable i botes pels dies de pluja!
 • Podem preparar material per usar durant el curs i valorar si ens calen nous llibres o contes, pintures, fang, etc…
 • Fer un mural amb l’horari que seguirem també pot ser molt útil. I molt necessari si a més hem de compaginar-ho amb teletreball.
 • I podem fer un llistat de llocs on fer petites excursions, potser amb grups d’iguals reduïts, per mantenir el contacte amb la natura. A nosaltres això ens ha anat molt bé durant les èpoques que hem fet escola a casa.

Com ho veus? Com preparareu vosaltres la tornada a l’escola? Ja ho teniu clar?

M’agradarà llegir-te als comentaris!

Anna Badia, Criar Amar Crecer

annabadia.com

Our Reader Score
[Total: 2 Average: 5]

admin

Leave a Reply

*


Aneu a la barra d'eines