Quan li he de posar sabates?

24 març, 2020

Quan li he de posar sabates?

Hola! Avui vinc amb un tema força interessant o conflictiu. Quan ens convertim en mares (i pares) tot són dubtes. Crec que jo mai havia estat tant insegura a l’hora de prendre decisions o de fer una cosa o d’una altra. I no parlo de coses trascendentals, sinó de cremes que no portin tòxics, protectors solars bio, que si les tovalloletes de sempre són alcohol pur…ja dubto de quasi tot el que faig.

Sento que he de buscar informació i contrastar i buscar evidencia científica de tot. És esgotador. És la part de la maternitat que no m’esperava. Però bé, resulta que sóc podòloga i també podòloga pediàtrica.

Això fa que les meves conegudes i coneguts, o amistats o clients em preguntin sobre aspectes que ells dubten. Un dia una amiga em va dir:

-Dones per fet que la gent sabem coses que per a tu són evidents. Però no és així.

Així doncs faré posts explicant els aspectes podològics que més poden afectar als nens o preocupar a les mares. Aquest primer post el dedico a la pregunta del milió, la eterna, la que sempre es repeteix quan algú del meu entorn té un bebè.

Quan li he de posar sabates?

He de reconèixer que a vegades sóc jo la que trec el tema, si veig que els pares s’estan equivocant. El meu fill va començar a caminar als 14 mesos i no va ser fins als 16 que li vaig comprar les primeres sabates. Però anem per parts.

El primer que heu de saber i que ens deia el gran Roberto Pascual a les seves classes és que els peus dels nens, no són versions en miniatura dels adults. Són estructures formades quasi amb la seva totalitat per cartílag pel que podem fer molt mal amb sabates que exerceixin pressió durant aquesta època. Per tant, si no són versions en miniatura dels peus adults, tampoc els hi hem de posar una versió en miniatura de les nostres sabates (per molt cuquis i temptadores que siguin). Així doncs, queda clar que no hem de posar sabates a un bebè. Si neix a l’hivern li podem tapar els peus amb mitjons de llana o patucos de tela i l’únca funció que ha de fer és la protegir del fred. Punto.

Però no és durant aquesta etapa que veig que les meves amigues i amics tenen més dubtes, sinó que és quan els bebès es comencen a moure que sorgeixen els primers dubtes. Quan comencen a gatejar per exemple, els pares comencen a rebre informació “comercial” de sabates que ajuden al nen al gateig. És el cas de la marca Biomecnichs per exemple, a la que jo fa un temps, tenia com un bon calçat però que ja no. Han tret una línia que diu “con Biogateo, el bebé se siente más seguro en la fase del gateo”. La veritat és que no haurien d’existir aquest tipus de sabates, no haurien de facilitar res.

El nen és prou llest per si sol, és capaç de gatejar sense necessitat de posar-se unes sabates enormes amb una puntera de goma, que se suposa que és per poder-se empènyer. Però la publicitat segueix dient: ” ensenya a gestionar estímulos acostumbrando al niño a recibir estímulos simultáneos a través del tacto, la vista y el olfato”

I jo els hi preguntaria: i a través dels peus? Perquè s’estan deixant vostès una part del cos fonamental, a través de la qual el nen rep els estímuls.

Hi ha evidència científica de que en l’etapa de la pre-deambulació el peu serveix per explorar l’entorn i posant-li sabata li estem traient tots aquests estímuls que són tant importants. I quan comença a caminar? Sovint rebo preguntes de les meves clientes que són mares sobre quines sabates són les millors pel seu fill que està “començant a caminar”. Els hi pregunto a què es refereixen i sovint em diuen que caminen agafats a una superfície o d’un correpasillos o de les seves mans (el primer que els hi dic és que no haurien de fer cap d’aquestes coses, però això dóna per un altre post sencer). Sovint són les àvies que els hi diuen que el hi posin unes bones sabates perquè segur que els nen caminarà abans i no saben quines comprar.

La meva resposta sempre és la mateixa:

-I perquè vols que camini abans? Perquè tenim aquesta pressa amb els nostres fills? Si no tenim cap necessitat ni cap pressa per a que el nen camini (parlo de quan hi ha patologies, que quedi clar) perquè li hem de posar res?

No li hem de donar al nen una estabilitat “externa” en forma de sabata per a que camini més aviat i millor. Si ell no ho fa per si sol, vol dir una cosa: que no està preparat.

I llavors, quan li he de posar el calçat? Doncs quan camini, i no sempre. És a dir, està genial posar-li quan sortim de casa a fer encàrrecs i que sabem que haurà de caminar per asfalt que pot cremar, o fer ferides. La resta de les ocasions, el meu fill sempre va descalç. I no només per casa, sinó que és bo que la planta del peu descalça camini per superfícies diferents, sorra, terra, grava, gespa…

Tots aquests estímuls, són generadors de reflexes que tenen efectes en la musculatura del peu, exercint un efecte tonificant en un peu sa i un efecte terapèutic en un peu dèbil. Per això es considera insuficient caminar per la superfície de casa, llisa i sense estímuls. El meu fill amb 12 mesets el portava a la platja descalç, i això que els compleix al Desembre.

En resum, no us gasteu els diners en sabates que no només no serveixen per res i no només això, sinó que podem causar patologies. Confiem amb els nostres fills, en la seva evolució i en els seus temps. I fins aquí.

Bibliografia: IBV

https://www.instagram.com/neusmoya.podologa/

Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

admin

1 comment

  1. D’acord.
    Però en el moment que hem de posar sabates perquè em d’anar al carrer, quin tipus de sabata és la més adequada?
    Gràcies!

Leave a Reply

*


Aneu a la barra d'eines