Recull de contes per a la tornada a l’escola

8 set., 2020

Recull de contes per a la tornada a l’escola

Aquest any 2020 està sent un any estrany, difícil, complicat i dur, en molts aspectes.

L’educació és l’arma més poderosa que pots utilitzar per a canviar el món. – Nelson Mandela

L’estiu s’acaba i l’arribada del mes de setembre dona la benvinguda a un nou curs escolar. Enguany, els infants han passat més temps a casa que a l’escola, degut a la COVID-19, però després de 6 mesos tornaran a les aules. Ara, més que mai, hem d’ajudar-los per començar el curs 2020-21 amb bon peu. Com?

  • Retorn a la rutina
    • Durant aquests mesos de confinament i d’estiueig és normal que els hàbits s’hagin capgirat: més temps d’oci, més activitats a l’aire lliure, allarguem els horaris dels àpats o d’anar a dormir… Per això es recomana recuperar, paulatinament, la rutina una setmana, o uns dies, abans d’iniciar l’escola.
  • Anem a l’escola
    • Feu-los partícips amb dit retorn: comprar els llibres conjuntament, preparar el material escolar, l’uniforme… això facilitarà la seva autonomia i incrementarà l’entusiasme a tornar-hi.
    • Aquells infants negatius vers a l’escola cal recordar-los les coses bones que ofereixen els centres educatius: nous aprenentatges, jocs, amistats, estones d’oci, pati, excursions…
  • Sense oblidar que un vincle d’unió escola-família, sòlid i amb bona comunicació, és el millor puntal pels nens i nenes.

Tot i que mai son substitutoris de l’amor, l’efecte i el temps que compartim amb els nostres infants, els contes poden ser uns grans aliats. Cal tenir en ment i present, sempre, la literatura infantil!

La Laura Vilar (@fadeta_arual, bibliotecària infantil de la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola) ens ha preparat un recull de contes interessants pel retorn a les aules, especialment, pels alumnes de P2 a P5. Us convidem a prendre nota d’ells i que us siguin de bona ajuda.

APPELT, Kathi. Siempre pienso en ti

Quan hem estat sempre amb els nostres fills, portar-los a la llar o a l’escola per primera vegada és l’inici d’una nova etapa tan pels fills com pels pares. Aquest conte n’és una bonica mostra-resum.

Quan la mama ocell deixa el seu fill a l’escola, se li encongeix el cor, tot i que la resta del dia pensa amb ell.

ARIAS, Teresa. Els tentacles de Bleff. Por

En Blef és un personatge molt entranyable i en cadascun dels seus llibres sent una emoció diferent i aprén a afrontar-la. Al final de cadascun d’ells, conté una guia de gran utilitat envers cada emoció.

La por, justament, ens parla de com en Blef va a l’escola: la por alló desconegut, a trobar-se sol…


LLENAS, Anna. El monstre de colors va a l’escola

Qui no coneix “El monstre de colors”?

A l’any 2018, Anna Llenas va publicar una nova obra d’aquest personatge que, com molts infants, começa l’escola per primera vegada.


PENN, Andrey. Un beso en mi mano

L’ós rentador ha d’anar a l’escola però això de separar-se de la mare…

Perquè pels pares tampoc és fàcil veure con els infants es fan gran, creixen i anar a l’escola és un gran pas.

Aquest, és un dels contes més emotius  d’aquesta temàtica.

REID, Camilla. La Lulú va l’escola

És molt provable que alguns infants coneguin a la Lulú, un personatge que gràcies als seus contes ens apropa a la vida quotidiana.

Doncs bé, no podia faltar el seu primer dia d’escola: està una mica espantada, no vol que la mare la deixi sola, té por de no fer-se amiga de ningú…


THOMAS, Pat. Haig d’anar a l’escola?

És un conte amb il·lustració molt real amb escenes i entorn del que és l’escola. Per molts infants és un lloc desconegut i els adults podem explicar-los què és l’escola, els espai, què ofereix…

Aquest llibre ens ajudarà a fer-ho. També inclou una guia, bibliografia i recursos diversos.

VIELLÉ, Éric. La mama va a l’escola

Un llibre ple de tendresa i diversió.

La protagonista no vol dir adéu als pares, plorant, com la resta dels seus companys. Així que aconseguirà que la seva mare es quedi amb ella a l’escola, tot i que potser no serà tan divertit com ella es pensava…

Escrit per Laura Vilar, bibliotecària infantil a la Biblioteca Pública de Girona

 www.instagram.com/fadeta_arual

Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]

admin

Leave a Reply

*


Aneu a la barra d'eines