Signes per a bebés

9 oct., 2018

Signes per a bebés

CONEIXEU O HEU SENTIT A PARLAR DELS SIGNES PER A BEBÈS O DEL MÈTODE BABY SIGNS?

Últimament està de moda signar amb els més petits que encara no parlen, però la veritat, és que aquest mètode va començar fa molt de temps.

Els primers estudis sobre els beneficis de signar amb bebès oients, els podem trobar al 1980 i venen de la mà del Dr Joseph Garcia. Aquest educador va observar que infants oients de famílies sordes, començaven a expressar-se i a manifestar les seves necessitats a través dels signes d’una manera primerenca, al voltant dels 6/8 mesos d’edat.

D’altra banda, també cap als anys 80, les doctores Linda Acredolo i Susan Goodwin, de la Universitat de Califòrnia, van dur a terme algunes investigacions sobre l’ús i el benefici dels signes en infants oients. Van comparar famílies que havien utilitzat els signes amb famílies que no ho havien fet. En un dels seus estudis, van remarcar que el grup d’infants signants tenien resultats superiors en alguns tests d’intel·ligència i, per tant, confirmaven els beneficis en el desenvolupament cognitiu. Les doctores Acredolo i Goodwyn van crear als anys 90 el mètode BABY SIGNS ®, destinat a famílies i a professionals.

QUINS BENEFICIS APORTEN ELS SIGNES?

Aquests autors van concloure que els signes per a bebès afavorien positivament en el desenvolupament general dels nens i de les nenes:
• Afavoreixen l’adquisició del llenguatge i el desenvolupament cognitiu.
• Augmenten la confiança en un mateix i l’autoestima.
• Disminueixen la frustració dels més petits perquè poden expressar-se millor i, també, la dels adults, que se senten més capaços de respondre a les necessitats dels petits.
• Enforteixen el vincle afectiu entre bebès i mares/pares/cuidadors. Signar amb els petits aporta moltes oportunitats d’interacció, de diversió, de comunicació, de felicitat, ajuda a donar resposta a les necessitats del bebè, etc.
• Augmenten l’interès pel món que els envolta i els bebès esdevenen més sociables.

EL BABY SIGNS ÉS IGUAL QUE LA LLENGUA DE SIGNES?

És important saber que signar amb bebès no significa aprendre i utilitzar la llengua de signes.

La llengua de signes és la llengua gestual que utilitzen principalment les persones sordes i les persones que es relacionen amb elles. Les llengües de signes utilitzen el canal visual-gestual, a diferència del canal oral-auditiu que utilitzen les llengües orals. L’estructura gramatical i sintàctica de la llengua de signes és diferent de l’oral i, cal saber, que existeixen moltíssimes llengües de signes en el món. Fins i tot, podem trobar variacions dialectals dins d’una mateixa llengua de signes.

El mètode Baby Signs ® original es basa en el vocabulari de la llengua de signes americana (ASL), permet fer algunes modificacions per tal de fer els signes més senzills i accepta incorporar gestos espontanis que puguin crear els petits.

Si desitgeu utilitzar els signes amb bebès, podeu escollir la llengua de signes que vulgueu. Si voleu, podeu aprofitar tots els recursos que ja existeixen per a signar en ASL, si preferiu aprendre algunes paraules relacionades amb la llengua de signes de la vostra zona i apropar-vos a la comunitat sorda, podeu seleccionar la LSE (lengua de signos Española) o la LSC (llengua de signes catalana).

QUAN PODEM COMENÇAR A SIGNAR AMB BEBÈS?

S’aconsella començar a signar amb els bebès a partir dels 6 mesos, quan es comencen a mantenir asseguts i tenen un millor control de la motricitat fina (pinça). En aquest moment acostumen a mostrar molt d’interès per a les interaccions comunicatives: contes, jocs, cançons… i és un bon moment per a començar. Cal tenir en compte, però, que qualsevol moment és bo per començar, abans o després.

Un cop el bebè comenci a parlar, podem deixar els signes o bé podem continuar aprofitant els seus beneficis: utilitzar-lo per a introduir una llengua nova, per aprendre nou vocabulari, continuar aprenent la llengua de signes…

El Baby Signs és un mètode senzill i divertit. Cada cop més gent l’utilitza:, famílies, llar d’infants, cuidadors professionals del camp infantil,etc. És un excel·lent recurs per a infants amb dificultats comunicatives, casos de retards de llenguatge, aprenentatges plurilingües…
Els signes són per a tothom. T’animes? Doncs… A signar!

Sònia Ferraro
Mestra, logopeda i instructora certificada en Baby Signs® Original.
Comunika’T’ Baby Signs

 

dav
Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]

admin

Leave a Reply

*


Aneu a la barra d'eines