Un gest que diu molt!

16 jul., 2019

Un gest que diu molt!

Els signes per a bebès, inicialment, estan pensats per a infants que encara no parlen. Es poden introduir des del naixement, tot i que es recomana començar a partir dels 6 mesos perquè el domini postural i de la motricitat fina (pinça) comença a estar més controlat. Els estudis demostren que signar amb bebès afavoreix el desenvolupament cognitiu i del llenguatge, redueix les frustracions, augmenta la seguretat en un mateix i l’autoestima, reforça el vincle afectiu… A més, ens ajudarà a establir una comunicació primerenca amb bebès que encara no parlen. Així és, els signes són una eina de comunicació, que a més, reforçarà la llengua oral, i, per tant, l’adquisició del llenguatge. Els nostres bebès ens podran dir si tenen son, gana, mal, etc. Aprendran nou vocabulari i ens podran dir a què volen jugar, el nom de les coses que veuen, que recorden, ens podran expressar les paraules que surtin a un conte, a una cançó, etc. A través d’aquesta comunicació crearem una connexió molt especial i ens divertirem.

S’ha de tenir en compte, però, que els signes per a bebès són útils també quan el nostre infant ja parla. Aprendre signes més enllà dels 2 anys ajudarà a augmentar el nivell de vocabulari, la percepció visual, estimularà la motivació, la coordinació, la memòria, l’atenció,  la capacitat de resoldre problemes…

Els gestos que s’utilitzen s’agafen de la llengua de signes, i això servirà de base per aprendre posteriorment aquesta nova llengua, també ens farà ser conscients de l’existència de la comunitat sorda i ens servirà d’excusa per establir algun contacte o intercanvi amb alguna persona sorda.

L’arribada d’un nou bebè a casa és una bona ocasió per ensenyar signes al germà o a la germana gran. Serà una ocasió per compartir estones tots junts i per donar-li protagonisme, atenció i importància. A més, no oblidem que estarem oferint-li tots els beneficis que ja hem comentat. Podem motivar-los a aprendre nou vocabulari a través de contes, de cançons, de jocs… Sense adonar-nos-en el nostre gran petit haurà après un bon nombre de vocabulari i ja estarem tots preparats per signar amb l’esperat nouvingut.

Altres llocs on els infants poden aprendre els signes són: les llars d’infants, els espais de criança, les mares de dia, les escoles… Cada vegada, més professionals són conscients dels beneficis d’aquest mètode i introdueixen els signes. És important que entre tots difonguem el mètode i anem ampliant la comunitat, d’aquesta manera, els signes seran utilitzats en més contextos.

Des de Comunika’T’Baby Signs treballem per contribuir en aquesta difusió, per oferir formacions a famílies i a professionals sobre el mètode Baby Signs i també, per crear materials que ens ajudin a signar.

Properament, us presentarem alguns dels nostres materials i cursos. De moment, volem convidar-vos a les nostres xarxes socials. Allà trobareu informacions i alguns sorteigs molt interessants. Actualment, oferim cada mes uns mini cursos bàsics gratuïts del mètode, creiem que és una bona manera de començar a iniciar-se en el magnífic món dels signes. T’hi esperem!

Sònia Ferraro

Mestra – Logopeda – Instructora Baby Signs Original®

https://www.facebook.com/comunikatbabysigns
https://www.instagram.com/comunikatbabysigns/
https://www.comunikatbabysigns.com/

Our Reader Score
[Total: 2 Average: 5]

admin

Leave a Reply

*


Aneu a la barra d'eines